Oosterse spareribs

Oosterse spareribs

Ingrediënten:

-         4 grote ribben ca 2 kg

Marinade:

-          8 eetlepels zoute sojasaus

-          2 eetlepels olijfolie

-          2 eetlepels bruine basterdsuiker (aangedrukt)

-          1 limoen

-          2 rode spaanse pepers

-          6 teentjes knoflook

-          5 cm gemberwortel (ongeveer duimgroot)

Glazuur:

-         ca 8 eetlepels marinade (overgebleven na het marineren

-         ca 8 eetlepels honing

De spaanse peper, knoflook en gemberwortel fijnhakken en samen met de sojasaus, bruine suiker goed mengen, de limoen uitpersen en het sap door de marinade mengen. De spareribs (circa 2 kg of ongeveer 4 st.) ontdoen van het buikvlies (aan de holle zijde = buikzijde van de sparerib zit het buikvlies). Dit eerst verwijderen door hier de achterkant van een theelepel onder te steken en los te trekken (dit vlies is erg dun en wit).  De spareribs en marinade doe ik samen in een grote dichtgebonden plastic zak (pedaalemmerzak), hierom heen doe ik er nog één om lekprikken door de botjes te voorkomen en meng het geheel goed door elkaar. Dit een minimaal een nacht laten staan, regelmatig nog een keer mengen.

De volgende dag de spareribs even uit laten lekken, de lossen delen van de peper etc van de spareribs afhalen en de spareribs op kamertemperatuur laten komen. De overgebleven marinade even een paar keer bijna aan de kook brengen en dit half om half mengen met honing, dit is je glazuur.

De spareribs indirect op de BBQ, bij een temperatuur van ongeveer 120 gr. C. en deze in circa 1,5-2 uur mooi bruin laten worden, hierna de spareribs insmeren met je glazuur en inpakken in aluminiumfolie (ik gebruik meestal 2 lagen omdat de botjes snel door de folie heen prikken, let op dat dit niet gebeurt). De spareribs nog 1,5-2 uur laten garen in de folie bij dezelfde temperatuur. Nu zijn ze als het goed is botergaar en trek je de botjes er zo uit. Meestal smeer ik ze nog 1-2 keer in met glazuur en laat ze nog even een half uurtje indirect op de BBQ. De tijden zijn een indicatie en helemaal afhankelijk van de dikte van je sparerib. Als leidraad kun je aanhouden dat als de botjes buiten het vlees steken, de ribs gaar zijn. Verder is het eigen smaak, wat taaier of zacht, dit kan je voelen (uit elkaar trekken).

 

Lekker met:

DJ Rozemarijnkrieltjes