Kurkuma spareribs

Kurkuma spareribs

Ingrediënten:

-          4 grote ribben

Voor de marinade:

-          180 ml zoute sojasaus

-          3 eetlepels rietsuiker

-          3 theelepels kurkumapoeder

-          3 theelepels cayennepoeder

-          3 theelepels milde paprikapoeder

-          3 theelepels knoflookpoeder

Voor de mobsaus:

-          Circa 50 ml gesmolten roomboter

-          Circa 50 ml honing

Meng bovenstaande ingrediënten goed door elkaar heen, om de suiker goed op te laten lossen verwarm ik dit in een steelpan en laat het daarna afkoelen.

Verwijder de buikvlies van de ribben, dit is een dunnen vlies in de holle kant van de rib. Deze verwijder ik door ter plaatse van een bot, de achterkant van een theelepel onder het vlies te steken en deze vervolgens omhoog te trekken.

Nadat de vlies verwijderd is doe ik de marinade en de ribs in een grote plastic zak (b.v. een pedaalemmerzak) en “kneed” ik dit voorzichtig. De kans bestaat dat de botjes door de zak heen prikken, ik doe er daarom 2 om de ribben en knoop deze dicht. De ribben laat ik een nacht marineren in de koelkast en kneed deze regelmatig.

De volgende dag maak je de BBQ klaar voor de indirect grilmethode. Zelf zet ik maar één kolenrek aan de zijkant, iets groter als normaal maar zo dat er nog een aluminium lekbak in de BBQ past. Het gedeelte waar geen kolen komen dek ik af met aluminiumfolie die ik ook omhoog tot aan de bovenzijde van het kolenrek laat lopen. In de BBQ plaats ik een lekbak met circa 0.75 ltr bier. Na de kolen goed heet te hebben doe ik deze in de BBQ en laat de BBQ circa 15 minuten op temperatuur komen. De ventilatiegaten boven laat ik helemaal open, de temperatuur stel ik in op circa 130 gr. C met de onderste ventilatieschuif.

De gemarineerde spareribs plaats ik in een ribrek en laat deze circa een uur op 130 gr. C indirect garen. Ondertussen maak ik een mobsaus, smelt de boter en meng de honing hier door heen.

Na ongeveer een uur kwast ik de spareribs ruim in met de nieuw gemaakte mobsaus en wikkel ze goed in aluminium folie, let op, de botjes prikken de folie snel lek. Ik laat de ribs nu nog circa 2 – 2,5 uur liggen.

Ik haal ze uit de folie, ze zijn dan over het algemeen al gaar.  Als de botjes buiten je vlees steken is dit meestal een teken dat ze gaar zijn. Je kan de gaarheid ook controleren door een rib uit elkaar proberen te trekken, gaat dit makkelijk, dan zijn de ribben gaar. Hou je van zachte ribs zonder te hoeven “kluiven” dan kan je ze zo serveren, mocht je houden van iets meer “bite” dan kan je ze nogmaals inkwasten met de mobsaus en weer terugplaatsen in het ribrek. Ongeveer een uurtje moet genoeg zijn, wel kwast ik ze dan om het kwartier nog even in met de mobsaus.