Zeeuws spek
Ingredienten:
– 1 kg. varkensbuik (zwoerd verwijderd)
– 50 gram ketjap manis
– 20 gram marinademix van Verstegen (in de supermarkt verkrijgbaar)
– 5 gram Nitrietzout (vraag je slager om een paar gram)
Bereiding:
Meng de Ketjap Manis, de marinademix en het Nitrietzout tot een gladde massa. Neem het spek, snij dit in de lengte door tot repen van ongeveer 15 cm breedt. Prik met een vork gaatjes in het spek. Doe alles bij elkaar in een ziplock zak en kneed goed door. Zodanig dat het spek in zijn geheel bedekt is met marinade.
Leg het spek nu 3 dagen in de koelkast, kneed het geheel 2x per dag weer goed door.
Haal na 3 dagen het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Neem wat rookhout en laat dit een paar uur weken in water. Steek de barbecue aan en stook hem op tot circa 160 graden. Voeg wat rookhout toe aan de kolen en leg het vlees op de barbecue. Grill het vlees tot een temperatuur van 72 graden, regelmatig omdraaiend. Laat het vlees afkoelen en snij het in blokjes voor bij de borrel of plakjes voor op het brood.
Eet smakelijk!