Babi Ketjap

Babi Ketjap

Ingrediënten:

-          500 gr. Procureur of buikspek

Voor de marinade:

-          4 theelepels gemberpoeder

-          1½ uienpoeder

-          1 theelepel Chinese 5 kruidenpoeder

-          3 eetlepel bruine basterdsuiker

-          4 eetlepels olijfolie

-          6 eetlepels Ketjap Manis

-          2 theelepels limoensap

-          4 eetlepels tomatenketchup

-          1 theelepel sambal oelek

-          2 teentjes knoflook

-          Mespuntje vers gemalen zwarte peper

-          Mespuntje zeezout uit de molen

Voor de ketjapsaus:

-          1 ui gesnipperd

-          2 kleine teentjes knoflook, geperst

-          2 eetlepels olijfolie

-          4 eetlepels water

-          100 ml. Ketjap manis

-          1 eetlepel azijn

-          2 theelepel bruine basterdsuiker

-          1-2 theelepel sambal oelek

-          1 eetlepel maïzena

Bereiding:

Maak de marinade door alle ingrediënten in een kom te doen en goed te mengen. Doe de marinade in een plastic zak en leg het vlees hierin, laat zoveel mogelijk lucht uit de plastic zak lopen en knoop deze dicht. Kneed de zak even goed door zodat de marinade goed rondom het vlees komt. Leg het vlees met marinade in de koelkast en laat de marinade een nacht intrekken.

Bereidt de volgende dag je barbecue voor op indirect grillen en stook hem op tot circa 160 graden. Haal het vlees uit de marinade (laat het aan het vlees klevende marinade op het vlees zitten) en leg het vlees op het indirecte gedeelte van de barbecue. Het vlees is gaar als de kerntemperatuur 80 graden Celsius is. Bij mij duurde dit ongeveer 2 uur.

Maak tijdens het garen van het vlees de ketjapsaus. Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de olijfolie in een kleine steelpan en fruit de ui en knoflook aan. Zet het vuur laag en voeg eerst het water, de azijn en ketjap toe. Breng het geheel roerend aan de kook en voeg nu de suiker en sambal toe. Los de maïzena op in een beetje lauw water en voeg dit al roerend beetje bij beetje toe totdat de saus de goede dikte heeft bereikt.

Haal het vlees, als het gaar is van de barbecue en laat het gewikkeld in aluminiumfolie circa 10 minuten rusten. Snij het vlees nu in dunnen plakken en leg dit op een schaal. Neem de Ketjapsaus en verspreidt dit over het vlees.

Eet smakelijk.