Yakitori

Yakitori

Ingrediënten:

Voor de saus:

-        240 ml kippenboullion

-        240  ml sojasaus

-        120 ml mirin (zoete rijstwijn),  

         sake of droge witte wijn kan ook als vervanger

-        90 gr.  suiker, 2 eetlepels extra suiker als je sake of wijn gebruikt

-        1 lenteui

-        1 teen knoflook, gekneusd

-        1 schijfje verse gember, ongeveer 5 mm dik

-        1 stuk citroenschil, alleen het geel, 5 x 1,5 cm

Voor de Yakitori:

-        750 gr. kipfilet

-        Sesamzaadjes

Extra:

-        Satéprikkers of metalen pennen

 Bereiding:

 De saus:

Doe de bouillon, sojasaus, mirin en suiker in een pannetje en breng het aan de kook, af en toe roeren. Snij het wit van de lente ui, en kneus dit met de zijkant van je mes. Schil het schijfje gember, kneus deze ook. Hetzelfde doe je met de teen knoflook. Voeg het wit van de lente ui, de gember, knoflook en citroenschil toe aan de kokende saus en laat dit alles inkoken tot de saus dik en stroperig is, dit duurt zo’n kleine 10 minuten. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Giet de saus hierna door een zeef in een diepe smalle pan die je op de barbecue kan plaatsen en gooi de vaste delen weg. Let op dat de pan groot genoeg is om je satéprikkers in te leggen.

 De Yakatori

Maak de Yakitori: Snij de kip in blokjes van zo’n 1,25 cm en rijg deze op de sateprikkers. Snij het groen van de lente uit fijn. Toast de sesamzaadjes.

Maak de barbecue klaar voor direct barbecueën op hoge temperatuur. Plaats als de barbecue op temperatuur is het pannetje met de saus op de barbecue.

Gril de satéprikkers met kip tot ze gedeeltelijk gaar zijn, de buitenkant is dan wit, ongeveer twee minuten per kant. Dip elke yakitori in de saus en leg ze terug op het rooster. Gril ze tot ze mooi donkerbruin zijn en gaar, 1 tot twee minuten per kant extra. Pas op dat ze niet verbranden. Doop de yakitori nogmaals in de saus en leg ze op een bord. Garneer met getoaste sesamzaadjes en het fijngesneden groen van de lenteui.