Kerstkalkoen

Kerstkalkoen

Ingrediënten:

  • 1 kalkoen
  • 2 liter appelsap
  • 1 pond bruine basterdsuiker, donker of licht
  • 12 eetlepels zeezout
  • 3 liter koud water
  • 3 sinaasappels, in vieren gesneden
  • verse gember, ongeveer een duim groot in plakjes gesneden
  • 15 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 6 tenen knoflook, velletje verwijderd en geplet

Voorbereiding

Vier dagen van te voren haal je de kalkoen uit de diepvries en laat hem ontdooien in de koelkast, dit duurt ongeveer twee dagen.

Drie dagen van te voren breng je in een grote pan de appelsap, basterdsuiker en het zout aan de kook en laat dit 1 minuut goed doorkoken. Haal dit mengsel van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Knijp de sinaasappels uit en doe het sap met de schillen, gember, kruidnagels, peper, laurier en knoflook bij deze pekeloplossing en plaats hem een nachtje in de koelkast. Dit is de pekel.

Twee dagen van tevoren doe je de pekel in een emmer of hele grote pan. Hij moet zo groot zijn dat je kalkoen er helemaal in kan. Hierbij laat je alle ingrediënten in de pekel zitten.
Doe je kalkoen erbij, borst naar beneden en vul de emmer verder met koud water. Je kunt je kalkoen eventueel naar beneden houden door er een zwaar bord o.i.d. op te leggen.

Haal na 24 uur de kalkoen uit de emmer en dep hem droog met keukenpapier. Plaats de kalkoen op een rek dat boven een bakblik is geplaatst en zet hem terug in de koelkast. Door dit proces wordt de huid droog en zul je een beter eindresultaat krijgen, anders wordt het velletje heel rubberig.

Bereiding

Op de dag zelf haal je ruim een uur van te voren de kalkoen uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen, maak je je BBQ klaar voor barbecueën op 162-175°C, Smeer je kalkoen ruim in met gesmolten boter. Leg je kalkoen in je barbecue, bij voorkeur met de borst naar beneden. Hierdoor druipt het vocht tijdens het garen op het borstvlees en blijft dit sappiger. Past de kalkoen niet onder het deksel, plet dan de kalkoen heel simpel door hem op het keukenblad te leggen en druk hem plat.

Wanneer de temperatuur in het dikste deel van het vlees, vaak de borst 75-80°C heeft bereikt is de kalkoen gaar. Voor een kalkoen van 4 kg duurt dit ongeveer 2,5 – 3 uur. Reken ongeveer drie kwartier per kg. Is je temperatuur in de BBQ lager dan zal het garen van de kalkoen ook langer duren. Tussen de 120-150 °C duurt dit b.v. al ruim 5 uur afhankelijk van de buitentemperatuur. Je kan de kalkoen tijdens het BBQ-en nog 1 á 2 keer ruim insmeren met gesmolten boter. Als blijkt dat de kalkoen te snel bruin wordt kan je hem losjes afdekken met aluminium folie, let wel, doe dit losjes anders wordt het vel zacht.

Laat de kalkoen 20 tot 30 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Doe dat niet onder folie anders wordt het vel zacht.