Zalm met zomervruchten
Ingrediënten:
De zalm:
- 1 stuk zalm van circa 700 gr. (met vel)
- 1 theelepel jeneverbessen
- 2 theelepels zeezout
- 1 theelepel peperkorrels
De saus:
- 1 pakje zomervruchten (of bosvruchten) van 250 gr. (in de diepvries bij AH)
- 2 eetlepels water
- 50 ml. Ahornsiroop (Maple Syrup)
Verder benodigd:
- 1 cederhouten plank (groot genoeg voor de zalm), minimaal 1 uur in water geweekt.
Bereiding:
De saus:
Doe het water in een pan en voeg de bevroren vruchten toe. Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat dit circa 2 minuten doorkoken. Haal nu het deksel van de pan en pureer de vruchten met de achterkant van een pollepel, voeg nu naar smaak de ahornsiroop toe. Let op, de saus kan erg zoet worden. Laat het geheel nu circa 10 minuten op een zacht vuur inkoken tot een dikke saus, regelmatig roeren. Laat de saus als hij dik genoeg is afkoelen.
De zalm:
Neem het zeezout, de jeneverbessen en de peperkorrels en maal dit geheel fijn (gebruik b.v. een koffiemolen, vijzel, keukenmachine of breek alles met een deegroller). Neem de zalm en controleer of er geen graten meer aanwezig zijn.
Bereidt de barbecue voor op direct grillen op hoge temperatuur.
Wrijf nu de zalm in met het jeneverbesmengsel en leg ze met het vel naar beneden op de cederhouten plank. Lepel de helft van de saus over de zalm en leg de plank met de zalm direct boven de kolen. Gril de zalm in circa 20-30 minuten gaat tot de bovenkant goudbruin is. De zalm is gaat als hij uit elkaar valt als je er op drukt. Verwarm de rest van de saus en haal de zalm als hij gaar is van de plank en leg hem in een schaal. Schep de rest van de saus hier over en serveer bij b.v. rijst.