Barbecue Babi Pangang

Babi Panggang

Ingrediënten:

-          Ca 700 gr. buikspek zonder zwoerd

-          Potje Atjar Tjampoer

-          5 schijven ananas

Voor de marinade:

-          2 eetlepels olijfolie

-          6 teentjes knoflook

-          2 uien

-          2 cm gemberwortel, geschild en geraspt

-          3 eetlepels ketchup

-          3 eetlepels bruine suiker, aangedrukt

-          ½ theelepel sambal (of meer naar smaak)

-          ½ theelepel zeezout

Voor de Babi Panggangsaus

-          Ca 300 ml water

-          4 bouillonblokjes (kleine vierkante blokjes van Magi)

-          100 ml tomatenpuree

-          Ruime theelepel Tabasco

-          2 eetlepels stroop

-          2 eetlepels maïzena

Bereiding:

Marinade:

Plet de teentjes knoflook en snij deze fijn. Schil de gemberwortel en rasp deze. Snipper de uien. Verhit de olie in een pan en fruit de uien, glazig. Voeg nu de knoflook en gember toe en fruit het geheel goudbruin. Voeg dan de ketchup, bruine suiker, sambal en zeezout toe en laat het geheel onder voortdurend roeren even zachtjes doorkoken. Laat de marinade afkoelen.

Buikspek:

Leg het vlees op een snijplank en prik in een regelmatig patroon (om ongeveer de 3 cm) met een cocktailprikker gaatjes in het vlees. Doe het vlees samen met de afgekoelde marinade in een plastic zak en bind deze dicht. Kneed dit geheel goed en laat het minmaal een nacht rusten. Kneed het regelmatig door.

 

Bereidt de barbecue voor op indirect grillen, de kolen aan één zijde, de andere zijde van het kolenrooster bedekt met aluminium. Let wel op dat er nog een lekbak op het kolenrooster naast de kolen past. Plaats de lekbak en vul deze deels met water. Regel de temperatuur in de barbecue op ongeveer 150 – 160 gr. C.

Haal het vlees uit de plastic zak maar bewaar de marinade, verwijder alle losse ingrediënten als knoflook etc. van het vlees. Leg het vlees indirect op de barbecue en gaar het in 3-4 uur gaar. De gaartijd is sterk afhankelijk van de dikte van het spek. Hoe dikker, hoe langer de gaartijd. Het vlees is gaar als de kerntemperatuur 80 gr. C is.

Kook ondertussen de overgebleven marinade, al roerend, een paar keer goed door.

 

 

 

 

Babi Panggangsaus:

Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes hierin op. Voeg de tomatenpuree, sambal en stroop toe en laat het geheel onder af en toe roeren zachtjes koken. Los de maïzena op in lauw water en voeg dit, al roerend, beetje bij beetje toe aan de saus totdat de gewenste dikte heeft bereikt.

Serveren:

Verwarm een ovenschaal of groot bord in de oven.  Gril de ananasschijven kort direct op de barbecue. Laat de Atjar Tjampoer uitlekken en verwarm deze in de magnetron. Snij ondertussen het buikspek in dunne plakken (dunner als 1 cm). Verwarm de regelmatig gekookte marinade en spreidt deze uit op de ovenschaal. Leg het vlees op de marinade en bedek dit met de verwarmde Atjar Tjampoer. Giet de warme Babi Panggangsaus hier weer over heen.

Eet smakelijk.