Barbecue friet

Barbecue friet

Ingrediënten:

-          2 grote roodbruine aardappelen (elk circa 230 gram)

-          1 eetlepel olijfolie (extra vergine)

-          1 eetlepel fijngehakte knoflook

-          ½ theelepel zeezout

-          ½ theelepel vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Was de aardappelen schoon onder koud stromend water en droog ze af. Schil ze niet. Snij ze in de lengte in plakjes van circa 12 mm dik en daarna in partjes van 6 mm dik. Meng in een grote kom de olijfolie met het zout, peper en knoflook. Meng de partjes door dit mengsel en laat een kwartiertje intrekken, regelmatig mengen.

Bereidt de barbecue voor op direct grillen met een temperatuur van circa 175 gr. C, dit mag oplopen tot 230 gr. C. Leg de partjes direct boven het vuur en gril ze in circa 10 minuten, eenmaal kerend met een zoveel mogelijk gesloten deksel gaar.  Indien u ze extra knapperig wilt, dan kunt u ze met open deksel nog circa 2 minuten direct grillen, eenmaal keren.

De makkelijke versie:

Neem voorgebakken Vlaamse frieten, bij voorkeur met schil en leg deze in een met olijfolie ingevette grilpan en gaar ze in circa 10 minuten gaar direct boven het vuur.