Beenham

Broodje Beenham

Ingrediënten:

-          1 beenham

-          Atjar Tjampoer

Voor de marinade:

-          4 eetlepels zoute sojasaus

-          ½ theelepel worshestersiresaus

-          1 theelepel paprikapoeder

-          1 theelepel kerriepoeder

-          1 theelepel knoflookpoeder

Voor de honing/mosterdsaus:

-          1 eetlepel grove mosterd

-          1 eetlepel honing

-          2 eetlepels olijfolie

-          50 ml melk

-          Zout en peper

-          Bloem of maïzena voor de binding

Meng bovenstaande ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en rol de beenham door de marinade. Laat deze afgedekt minimaal 2 uur staan.

Als de beenham in de marinade ligt maak je de BBQ klaar voor de indirect grilmethode. Zelf zet ik maar één kolenrek aan de zijkant, iets groter als normaal maar zo dat er nog een aluminium lekbak in de BBQ past. In de BBQ plaats ik een lekbak met circa 0.75 ltr vocht. Na de kolen goed heet te hebben doe ik deze in de BBQ en laat de BBQ circa 15 minuten op temperatuur komen. De ventilatiegaten boven laat ik helemaal open, de temperatuur stel ik in op circa 150 gr. C met de onderste ventilatieschuif. De gemarineerde beenham plaats ik op de BBQ, Ik doe een flinke hand rookhout (in dit geval kersenhout) wat ik vooraf in water geweekt heb (circa 2 uur) op de kolen en sluit het deksel. Ik laat dan de beenham circa een uur op 150 gr. C.  indirect garen. Ondertussen maak ik een mobsaus, ik maak de marinade opnieuw, nu halveer ik de hoeveelheden. Aan de nieuwe marinade voeg ik ongeveer evenveel honing toe als de hoeveelheid marinade, dit breng ik even bijna aan de kook om alles goed op te laten lossen. Dit is mijn mobsaus.

Ondertussen maak je de honing/mosterdsaus. De honing/mosterdsaus  maak je door de melk op te warmen en de rest van de ingrediënten hierdoor te mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. De saus naar eigen voorkeur stevig maken door toevoeging van bloem of maïzena (de maïzena vooraf oplossen in wat water om klontjes te voorkomen).  De saus laat ik afkoelen.

Na ongeveer een uur kwast ik de beenham ruim in met de nieuw gemaakte mobsaus, dit herhaal ik regelmatig (ongeveer elk kwartier) en draai de beenham elke keer. Na een uurtje is de beenham waarschijnlijk klaar, controleer de kerntemperatuur. Deze zou ongeveer tussen de 65 en 70 gr. C. moeten liggen. De beenham laat je ingepakt in folie ruim 10 min. rusten.

Bak ondertussen de afbakbroodjes INDIRECT op de BBQ af. Verwarm dan ook de Atjar Tjampoer (niet laten koken) en laat deze even uitlekken.

Snij de broodjes open en besmeer deze licht met mosterd. Spreid Atjar Tjampoer uit over de broodjes en leg hier de in dunne plakjes gesneden beenham op. Op de beenham doe je wat honing/mosterdsaus en smullen maar.