Entrecote met spek en ei

Entrecote met spek en ei

Ingrediënten voor 1 persoon:

-              1 Entrecote (ca. 3 cm dik en 340 gr.)

-              1 eetl. plantaardige olie, of meer indien nodig

-              4 plakken ontbijtspek

-              2 grote eieren

-              Zeezout en versgemalen peper (peper naar keuze)

Voor de saus:

-                     3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt

-                     1 theel. zout, of meer naar smaak

-                     1 eetl. gedroogde oregano

-                     1-2 theel. Chillivlokken

-                     2 eetl. rode wijnazijn of naar smaak een paar druppels vers citroensap

-                     1/4 kop extra vergine olijfolie of plantaardige olie

-                     1/4 kop fijngehakte verse bladpeterselie (naar keuze)

Bereiding: 

Leg het vlees op een snijplank en snijd het vanaf de smalle kant langs de zijkant bijna doormidden.
Snijd in de richting van de brede kant, maar snijd het vlees niet helemaal door. Houd in je ene hand het mes parallel aan de snijplank en leg je andere hand op het vlees. Vouw het vlees open als een boek.

Maak de barbecue klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot circa 250 gr. C. Bak ondertussen het spek aan beide kanten, tot hij knapperig is en laat het hem dan uitlekken op keukenpapier. Zet de koekenpan even apart.

Maak de saus, doe de knoflook, het zout en de peper in een kom en wrijf alles met de achterkant van een pollepel tot een pasta. Roer de oregano, chillivlokken, wijnazijn en het citroensap erdoor. Klop de olijfolie erdoor, gevolgd door de peterselie.

Bestrooi de Entrecote met zout en peper en leg het opengevouwen op het hete rooster en grill het vlees naar wens, 2-3 minuten per kant voor rood tot rosé. Leg het vlees op een bordje en houdt het warm.

Als je van spekvet houdt, bak je de eieren in de pan waarin je de bacon hebt gebakken.
Giet anders eerst het vet uit de pan, voeg 2 eetlepls olie toe en bak de eieren.
2-3 minuten als je een spiegeleieren wilt, of bak de onderkant 2-3 minuten en de bovenkant 1 minuut.

Leg de eieren naast de Entrecote op een bord en leg hierop het uitgebakken ontbijtspek. Doe een beetje saus naast het geheel. Heerlijk met bijvoorbeeld witbrood.