Johans barbecue saus

Johan’s Barbecue saus

Ingrediënten:

-           8 eetlepels ketchup

-          2 eetlepels appelazijn of witte azijn

-          2 eetlepels bruine basterdsuiker

-          2 eetlepels appelstroop (of honing)

-          Kwart theelepel kaneelpoeder

-          Kwart theelepel noodmuskaat

-          Kwart theelepel paprikapoeder

-          Kwart theelepel keukenzout

-          Kwart theelepel komijnpoeder

-          Mespuntje zwarte peper

-          Mespuntje Cayennepeper

-          Mespuntje Kurkumapoeder

-          ½ tot 1 theelepel Tabasco (afhankelijk van uw smaak)

Bereiding:

De saus maak je door de ketchup, appelazijn en appelstroop in een steelpan te doen en onder voortdurend roeren aan de kook te brengen. Als het mengsel goed kookt voeg je de kruiden toe en roer deze goed door de saus, voeg dan de tabasco toe en ook deze roer je goed door de saus heen.  Haal de steelpan van het vuur en voeg nu pas de suiker toe en roer deze goed door, hierdoor wordt voorkomen dat deze gaat karameliseren.  Laat de saus nu afkoelen.

De saus is lekker om bij gerechten te eten maar kan ook gebruikt worden om vlees mee in te smeren (mobben of glaceren) tijdens het bereiden van geechten op de barbecue. Let hierbij wel op dat de saus snel karameliseert en niet direct boven het vuur toegepast kan worden tenzij je dit heel kort doet. De saus is meer geschikt voor indirect barbecueen.

Lekker op varkensvlees of als saus naast het gerecht.