Pittige geglaceerde spareribs

Pittige geglaceerde spareribs

 Ingrediënten:

-          4 grote ribben

-          Olijfolie

Voor de rub:

-          ½  theelepel keukenzout

-          1 theelepel rietsuiker

-          1 theelepel bruine basterdsuiker

-          1 theelepel milde paprikapoeder

-          ½ theelepel knoflookpoeder

-          ½ theelepel uienpoeder

-          ½ theelepel mosterdpoeder

-          1 theelepel kurkumapoeder

-          1 theelepel chilipoeder

Voor de mobsaus:

-           8 eetlepels ketchup

-          2 eetlepels appelazijn of witte azijn

-          2 eetlepels bruine basterdsuiker

-          2 eetlepels appelstroop (of honing)

-          Kwart theelepel kaneelpoeder

-          Kwart theelepel noodmuskaat

-          Kwart theelepel paprikapoeder

-          Kwart theelepel keukenzout

-          Kwart theelepel komijnpoeder

-          Mespuntje zwarte peper

-          Mespuntje Cayennepeper

-          Mespuntje Kurkumapoeder

-          ½ tot 1 theelepel Tabasco (afhankelijk van uw smaak)

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor de rub goed door elkaar.

Verwijder de buikvlies van de ribben, dit is een dunnen vlies in de holle kant van de rib. Deze verwijder ik door ter plaatse van een bot, de achterkant van een theelepel onder het vlies te steken en deze vervolgens omhoog te trekken.

Strooi de rub ligt over de ribben en wrijf het goed in. Leg de ribben afgedekt een nacht in de koelkast om de rub goed in het vlees te laten trekken.

De volgende dag maak je de mobsaus, dit is eigenlijk een barbecuesaus en is ook heerlijk voor andere varkensvlees gerechten. De saus maak je door de ketchup, appelazijn en appelstroop in een steelpan te doen en onder voortdurend roeren aan de kook te brengen. Als het mengsel goed kookt voeg je de kruiden toe en roer deze goed door de saus, voeg dan de tabasco toe en ook deze roer je goed door de saus heen.  Haal de steelpan van het vuur en voeg nu pas de suiker toe en roer deze goed door, hierdoor wordt voorkomen dat deze gaat karameliseren.  Laat de saus nu afkoelen.

Maak je de BBQ klaar voor de indirect grilmethode. Zelf zet ik maar één kolenrek aan de zijkant, iets groter als normaal maar zo dat er nog een aluminium lekbak in de BBQ past. Het gedeelte waar geen kolen komen dek ik af met aluminiumfolie die ik ook omhoog tot aan de bovenzijde van het kolenrek laat lopen. In de BBQ plaats ik een lekbak met circa 0.75 ltr water. Na de kolen goed heet te hebben doe ik deze in de BBQ en laat de BBQ circa 15 minuten op temperatuur komen. De ventilatiegaten boven laat ik helemaal open, de temperatuur stel ik in op circa 130 gr. C met de onderste ventilatieschuif.

De spareribs plaats ik in een ribrek en laat deze circa twee uur op 130 gr. C indirect garen. Haal ze van de barbecue en bestrijk ze royaal met olijfolie en wikkel ze losjes in een dubbele laag aluminiumfolie, zorg ervoor dat de botjes niet door de folie prikken. Leg de spareribs nu weer circa 2 uur op de barbecue die nog steeds op circa 130 gr. C brand.  Na 2 uur haal je de spareribs van de barbecue, open de onderste ventilatieschuif wat verder zodat de temperatuur oploopt tot circa 170 gr. C. Haal de spareribs uit de folie en besmeer deze ruim met de gemaakte barbecuesaus. Leg de spareribs weer terug op de barbecue, let op, weer indirect. Laat de spareribs nog een klein half uurtje op de barbecue garen zodat de aangebrachte saus mooi dik wordt.

Lekker met barbecue friet

Eet smakelijk.