Schweinehackse

Schweinehackse (Varkensbovenpoot)

Ingrediënten:

-          Schweinehackse van circa 2 kg

-          Basis Barbecue Rub

Bereiding:

Neem de Schweinehackse en verwijder het zwoerd, dit het ik gedaan door deze met een zeer scherp mes eerst kruislings in te snijden en hierna het zwoerd in delen er af te snijden.

Dep de hackse droog en smeer hem licht in met olijfolie, bestrooi de hackse nu met de barbecue rub en wikkel hem strak in huishoudfolie. Laat de hackse zo een nacht in de koelkast liggen. De volgende ochtend neem je de hackse uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.  Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en verhit de barbecue tot circa 120 gr. C. Leg de hackse, als de barbecue op temperatuur is, op de barbecue.

Het is verstandig om nu de temperatuur te monitoren, de hackse is gaar als deze een temperatuur (in het dikste deel van het vlees en niet op het bot) heeft bereikt van 89 gr. C. Dit duurde bij mij ruim 8 uur. Je zult zien dat na een uurtje of 5 de temperatuur blijft hangen rond de 62 graden. Dit is de zogenaamde zone waarin het bindweefsel in het vlees wordt omgezet in gelatine, de zone kan soms een paar uur duren en het kan zelf zijn dat de temperatuur in het vlees tijdelijk daalt.