Thaise kipsaté

Thaise kipsaté met satésaus en komkommersalade

Ingrediënten:

Saté stokjes:

-          500 gr. kipfilet

-          2 eetlepels suiker

-          2 teentjes knoflook, uit de pers

-          1 stengel citroengras (of 2 reepjes citroenschil, 1 cm breed, 5 cm lang), fijngehakt

-          1 Thaise rode peper of jalapeno peper

-          2½ theelepel korianderpoeder

-          1 theelepel kurkuma (koenjit)

-          1 theelepel zwarte peper

-          175 ml. ongezoete kokosmelk of volle room

-          3 eetlepels Thaise vissaus (Nam Plaa) of sojasaus

-          3 eetlepels limoensap

-          3 eetlepels gehakte, verse koriander (voor de garnering)

Verder benodigd:

-          Circa 32 kleine bamboespiesen, 1 uur in koud water geweekt

Pindasaus:

-          2 eetlepels plantaardige olie (archaïde olie of olijfolie)

-          3 teentjes knoflook, uit de pers

-          1 tot 3 rode Spaanse of Jalapeno-pepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden

-          1 eetlepel fijngesneden gemberwortel (geschild)

-          2 kleine sjalotten, fijngesneden

-          150 ml. Grove pindakaas

-          325 ml ongezoete kokosmelk

-          3 eetlepels fijngehakte verse koriander

-          3 eetlepels Aziatische vissaus of sojasaus, eventueel meer naar smaak

-          1 eetlepel limoensap

-          1 eetlepel bruine suiker

-          1½ theelepel gemalen koriander (Ketoembar)

-          1 theelepel zwarte peper

Komkommer salade:

-          1 komkommer

-          60 gr. suiker

-          1 teentje knoflook, uit de pers

-          1 theelepel zeezout

-          1 theelepel zwarte peper

-          60 ml. Azijn

-          1 fijngehakte rode ui

-          3 eetlepels fijngehakte verse koriander

-          Eventueel 2 eetlepels fijngehakte geroosterde pinda’s

Bereiding:

Satésaus:

Verhit de olie in een wok of steelpan met anti aanbaklaag. Voeg de knoflook, rode peper, gember en sjalotjes toe en fruit deze diep goudbruin (circa 4 minuten boven matig vuur). Zet het vuur laag en laat de knoflook en sjalotjes even karameliseren.  Roer de pindakaas hier door heen en verhit het geheel circa 1 minuut. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat de saus enkele minuten (3-5 minuten) al roerend zachtjes koken. Proef af en toe en voeg naar smaak nog wat water, limoensap of bruine suiker toe. Als de saus te dik is, voeg dan wat water toe.

Doe de saus kan in schone potten goed in de koelkast bewaard worden, het is lekker om deze minimaal 5 dagen voorafgaand aan gebruik in de koelkast te bewaren.

Saté stokjes:

Snij de kipfilet in dunne lange repen en rijg deze aan de bamboespiesen.

Doe de suiker, knoflook, citroengras (of schil), spaanse peper, korianderpoeder, kurkuma en peper in een vijzel en stamp alles tot een geurige pasta. Als je niet in bezit bent van een vijzel kan je de ingrediënten ook fijnstampen in een mengkom met de achterkant van een pollepel. Roer nu de vissaus, kokosmelk en het limoensap door de pasta.

Leg de satéspiesen op een bord, zodanig dat het lege deel van de spiesen hoger ligt als het kippenvlees en giet de marinade over het vlees. Laat het geheel afgedekt minimaal 20 minuten marineren in de koelkast. Draai tijdens het marineren de stokjes nog 1 á 2 maal om.

 Maak de barbecue gereed voor direct grillen op hoge temperatuur en laat hem goed op temperatuur komen. Olie het rooster in en leg de satéstokjes boven de gloeiende kolen. Bescherm het lege deel van de stokjes door hier een stuk aluminiumfolie onder te leggen, zo verbranden ze niet

Gril de kipsaté circa 1-2 minuten per kant. Serveer de kipsaté met een kommetje pindasaus.

 Komkommer-salade:

Was de komkommer en schil hem grof. Er mogen stukjes schil blijven zitten. Snij de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Snij de komkommer in blokjes van 1½ cm.

Doe de suiker, knoflook (geperst), zout en peper in een kom en pureer dit met de achterkant van een lepel. Voeg de azijn en 60 ml water toe en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg de in blokjes gesneden komkommer, de ui en de koriander toe en roer alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel zout en suiker bij. Bestrooi eventueel met de fijngehakte pinda’s en serveer meteen.

 Het geheel is lekker bij gebakken aardappeltjes.