Thaise varkenssate

Thaise varkenssaté

Ingrediënten:

-          2 varkenshaasjes

-          Olijfolie

Voor de marinade:

-          3 eetlepels water

-          1 eetlepel tamarindepasta

-          1 theelepel korianderpoeder

-          ½ theelepel kurkumapoeder

-          2 eetlepels Thaise vissaus

-          ½ eetlepel citroenrasp (rasp van een verse citroen)

-          1 eetlepel korianderblad

-          ½ theelepel komijnpoeder

-          ½ rode peper

Voor de satésaus:

-          30 ml archaide olie

-          ½ rode peper

-          1 teentje knoflook

-          1 ui, gesnipperd

-          ½ citroengrasstengel

-          1 theelepel currypoeder

-          60 ml kokosmelk

-          120 ml melk

-          2 theelepels tamarindepasta

-          2 theelepels Thaise vissaus

-          2 flinke theelepels bruine basterdsuiker

-          6 theelepels citroensap

-          2 eetlepels pindakaas

-          60 ml kippenbouillon

Bereiding:

De marinade:

Snij het korianderblad fijn. Rasp van de schil van de citroen een halve eetlepel vol. Doe dit samen met het korianderblad in een vijzel of keukenmachine. Doe de overige ingrediënten, maar niet de peper hierbij en pers alles tot een gladde saus. Snij de helft van de rode peper door midden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij de peper in smalle reepjes. Voeg deze toe in de saus maar pers dit niet meer fijn tenzij je van hele hete saté houdt.

De satésaus:

Snipper de ui fijn, verhit de olie en fruit hierin de ui. Snij vervolgens het teentje knoflook, de peper (zaadjes en zaadlijsten verwijderen), citroengras fijn. Voeg dit alles toe aan de olie samen met de currypoeder en bak het geheel onder voortdurend roeren even. Voeg de kokosmelk en de melk toe, goed mengen en breng het geheel aan de kook. Voeg nu de Thaise vissaus, tamarindepasta, basterdsuiker en citroensap toe en laat even pruttelen. Voeg de pindakaas toe en breng de saus met de kippenbouillon op gewenste dikte.

Het vlees:

Snij de varkenshaasjes in blokjes van circa 3 – 4 cm, voeg deze toe aan de gemaakte marinade en meng het geheel goed door elkaar. Laat het vlees minimaal 2 uur marineren. Leg ondertussen 6 satéprikkers te weken in water, laat deze ongeveer een uur weken. Rijg hierna het vlees aan de prikkers. Verwijder hierbij de reepjes peper.

Verwarm de barbecue voor op direct grillen op hoge temperatuur, circa 250 gr. C. Bestrijk de saté met wat olijfolie. Leg de saté op de barbecue boven de hete kolen en gril deze in circa 5 minuten per zijde gaar.

Leg de saté in een schaal en schenk hier wat satésaus over.

Eet smakelijk.