Zelfgemaakt mayonaise
Ingrediënten:
- 1 eierdooier
- 1 theelepel milde mosterd of dijon mosterd
- 1 theelepel citroensap
- ½ theelepel Whorcestershire saus
- 100 ml Olijfolie
- Mespuntje keukenzout
- ½ theelepel knoflookpoeder
Bereiding:
Doe de eierdooier samen met de azijn, mosterd en Worcestershiresaus in een kom en meng dit met een staafmixer circa 1 minuut. Voeg nu al mengend de olijfolie toe totdat de gewenste dikte is bereikt, doe dit langzaam, beetje bij beetje, anders gaat de mayonaise schiften. Voeg nu de knoflookpoeder en het zout toe, meng dit goed door de mayonaise. Let op, de hoeveelheid citroensap en zout bepalen sterk de smaak, en zijn afhankelijk van de grote van de eierdooier. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheden. Later iets toevoegen kan snel en makkelijk. Als de mayonaise even gerust heeft in de koelkast worden de smaken versterkt.
Op de mayonaise zijn veel variaties mogelijk, het toevoegen van een beetje paprikapoeder en/of kerriepoeder is erg lekker.