Citroengras rundersaté
Ingrediënten
- Ca 700 gr. Sucadelappen of rosbief
- 4 grote stalen spiesen (of 8 in water geweekte houten spiesen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen citroengras
Voor de marinade:
- 3 stengels citroengras
- 3 teentjes knoflook
- 2 spaanse pepers
- 8 gr. verse koriander
- 3 eetlepels bruine basterd suiker
- 2 theelepels gemalen koriander
- 5 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels limoensap
- 4 eetlepels olijfolie
Om te serveren:
- 4 eetlepels grof gehakte dry roasted pinda’s
- 7 gr. verse koriander grof gehakt
Bereiding:
Maak de citroengras schoon en hak deze grof. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de spaanse pepers en hak deze eveneens grof. Plet de knoflook en hak deze fijn. Snij ongeveer de helft van de koriander fijn. Dit alles doe je samen met de basterd suiker in een keukenmachine voorzien van snijblad en hak dit tot een grove pasta, mocht je niet over een keukenmachine beschikken, dan werkt een vijzel ook. Voeg na het snijden de gemalen koriander, sojasaus, limoensap en olijfolie toe. Dit is de marinade.
Snij de sucadelappen in dunne repen. Let op dat je de zeeën verwijderd (dit zijn de harde, taaie delen in het vlees). Prik de repen op de stalen prikkers waarbij je steeds van elke reep een S maakt. Zorg dat de spies circa 4 cm dik wordt.
Leg de spiesen in een platte schaal en giet de marinade over de spiesen en laat deze ongeveer een half uur marineren, regelmatig draaien en door de marinade mengen.
Meng ondertussen de 2 eetlepels olijfolie met de theelepel citroengras, dit is de glaze.
Bereidt de barbecue voor op direct grillen op zeer hoge temperatuur (250 gr. C) en vet het rooster in. Mocht je houten spiesen gebruiken, is het verstandig een indirect gedeelte op de barbecue te creëren.
Gril de spiesen direct circa 2 minuten per kant. Bestrijk de spiesen regelmatig moet de glaze. Let wel op, dit kan vlammen veroorzaken, een ovenhandschoen is dan ook geen overbodige luxe. Bij gebruik van houten spiesen dien je er voor te zorgen dat het uistekende deel hout van de spies zich boven het indirecte gedeelte bevindt.
Leg de spiesen op een grote schaal en bestrooi deze met de overgebleven, grof gehakte koriander en gehakte pinda’s.
Eventueel kunnen de spiesen met pindasaus geserveerd worden, dit is heerlijk.
Eet smakelijk.